Skriv ut

Henning Pettersson

Snickerifabriken i Gustafs

Henning Pettersson var bondson från Våbäck. Han fick tillfälle att gå till "högre undervisning" när de flesta fick nöja sig med sexårig folkhögskola. Som ett fåtal andra fick han studera på Fornby Folkhögskola i folkmun kallades folkhögskolorna för "bonduniversitet". Men ett eller två år på folkhögskolan gav böndernas barn en gedigen grundutbildning. Den utnyttjade Henning så att han vågade ta sig an byggenskap. Han byggde bankhuset och ytterligare en bostadsfastighet i Mora. Henning var en erkänt duktig snickare och var till sin läggning en optimistisk person.

Henning Pettersson bygger Bankhuset

Bankhuset

...bygger fabriken

Gamla Tunanders

Efter krigsslutet 1918 och en kortare krisperiod inom landets ekonomi kom industrierna igång. Henning satsade då på att bygga ett stort industrihus i Mora by. Det som senare kom att kallas Gamla Tunanders och ligger vid järnvägsövergången. Den stod färdig 1919.

...och blir möbelfabrikör

Gustafs Snickeri & Möbelfabrik

Efter det att Alfred Lidén flyttat till Säter övertog Henning hans snickeri i Enbacka och tillverkade diverse inredningar. I den nya fabriken i Mora by sysselsattes ett 20-tal personer. Fabriken var modern och kunde driva maskinerna med elektricitet. Ett nytt kraftverk hade byggts upp i Hyttbäcken i Solvarbo. Intresserade kunde teckna kontrakt på den kvantitet el som man trodde sig behöva. Mer och mer övergick Henning till möbeltillverkning. Här sitter han framför sina arbetare utanför den nybyggda fabriken och med verkmästare Erik Dahlgren på sin vänstra sida. Fabriken stod klar 1919-1920. Henning Pettersson byggde eget hus i Enbacka där hustrun drev pensionat. Almas pensionat blev en plats för bröllopsmiddagar, gravöl och övriga sammankomster.

Andra snickare och byggmästare i Gustafs

Alfred Lidén bygger Gustav Lundgrens hus

När Gustav Lundgren byggde sin bostadsfastighet i Mora by 1913-1914 anlitade han Alfred Lidén som byggmästare. Alfred, som ursprungligen hette Andersson, var född i i Yttre Skomsarby St Tuna 1868. Han hade utbildat sig till möbelsnickare vid Backberget i Hosjö utanför Falun. Där fanns hans kusin, Axel Johansson, som blev stor och väletablerad möbelhandlare i Falun. Genom giftemål kom Alfred Lidén till Gustafs och startade en liten möbelfabrik i Enbacka. Han var mångsidig och kunnig snickare som även tog åt sig husbyggnationer.

Alfred Lidén startar Fabrik i Enbacka och flyttar till Säter. Fabriken inrymdes i den s k Tunströmska arken som låg i dalen nedanför kyrkan. Där hade han också ett bryggeri. När J.A. Edenholm, efter övertagandet av Listfabriken 1913 lät han bygga om och till listfabriken leddes det arbetet av Byggmästare Andersson, fader till Engla, som sedan var kontorsföreståndare på Edenholmsfabriken. Däremot levererade Alfred Lidén bl a fönster och dörrar vid fabrikens utbyggnad.

Förutom Gustav Lundgrens bostadsfastighet byggde Alfred Lidén Gamla Posten i Mora by och ännu en bostadsfastighet i byn. 1914 flyttade han snickeriet och byggeriet till Säter. Hans namn lever vidare i det Möbelvaruhus som finns kvar än idag och kunde fira 100-årsjubileum 1998. Ett företag som en gång startades i Gustafs.

 

 

Översikt Historia

Gustafs Industrihistoria

Gustafs Före 1900

Gustafs Industrier