Göteborgs Guldlistfabrik bygger egen listfabrik i Mora by, Gustafs

Göteborgs hyvleri 1912

Göteborgshyvleriet byggs 1912

Konsul Kristoffer Myhre

Konsul Kristoffer Myhre

Redan 1901 hade Göteborgs Guldlistfabrik upptäckt att hyvlade lister från Gustafs höll högsta kvalitét. De fann att Lenngren & Co kunde hyvla lister som lämpade sig för deras tillverkning av guldlister. Leveranserna fungerade till belåtenhet i tio år innan problemen med hyvleriet uppstått efter det att kriser och konkurser drabbat AB Trälist och Gustafs Träförädling. När det blev osäkert med leveranser beslöt Guldlistfabriken att bygga ett eget hyvleri söder om järnvägen i Mora by. Året var 1912.

Moraborna sov med knölur i fässingen

Det var ägaren till Göteborgs Guldlistfabrik, svenske konsuln i norska Drammen, Kristofer Myhre, som fattade beslutet om hyvleriets lokalisering till Gustafs. Säkert med erfarenheten från det gångna decenniets leveranser av fullgott listvirke. Huvudsakligen hyvlades list men även en del golvvirke. Spånorna från den senare verksamheten kallades av Moraborna för "knölur". Dessa användes som stoppning i sovmadrasserna, som kallades ’fässingen’. Moraborna sov därhemma på "knölur i fässingen".

Stark ångmaskin drev hyvlar och generator

Göteborgs Hyvleri gav arbete till sex man. Många kom över från det konkursade Gustafs Träförädling, Chef blev Alfred Lenngren med kunskap och erfarenhet från det företaget han en gång varit med och startat. Hyvleriet fick som drivkraft en ångmaskin med 70 hästkrafter. Den gav också kraft till en generator som gav elektricitet till belysning av hyvleriet.

Göteborgshyvleri 1962

Göteborgshyvleri 1962

1956 köpte Edenholms Guldlistfabrik hyvleriet som kom att köras ännu ett par år. När Lundgrens Eftr övertog Edenholmsfabriken 1958 lades hyvleriet ned.