Elof Almgrens berättelse om en medalj

Guldlistfabrikören William Nylén fick år 1902 en guldmedalj för en tillverkad spegelram vid en utställning i London. Dess framsida prydes av kung Edvard och drottning Alexandra. Medaljen finns avbildad på sidan 74 i den annorlunda hembygdsskildringen "Gustafsknappar & Gustarspinglor". Det tog flera år innan den bilden blev verklighet historien om denna utmärkelse finns inte på pränt och har ej heller kunnat redovisats förrän alla historiska trådar bundits samman.

Medaljens historia börjar märkligt nog 1897 då tidningen Dalpilen omtalar att tolv vilklädda flickor strödde blommor vid kung Oskars ankomst till Säter den 2 september.

I tidningens årgång 1902 fanns omnämnandet av medaljen. Den hade jag ingen tanke på att finna, men under 1960- talets första år fick jag under samtal med Arvid Jakobsson i Säter veta att en av borgmästare Arvid Anderstedt, bodde i Falun. Borgmästarn hade allt att bestyra vid kungens ankomst. Hon var en av de vitklädda flickorna. Av henne fick jag veta att systern Ester varit gift med William Nylén.

Jag fick telefonkontakt med Ester Nylén, Skebo bruk i Uppland, som efter ett par dagar gav beskedet: Jag har hittat medaljen. Året är nu 1965 och jag reste ned till Skebobruk, blev väl mottagen och fick låna dyrgripen hem för avfotografering.

Efter mer än 60 år var den inte blank. Skulle jag våga putsa upp den själv? Skulle jag låta en guldsmed göra det? Jag fattade mod, tog Tomteskur och fick medaljen att blänka som guld. Avfotograferingen i Borlänge kostade vid den tiden fem kronor.

Så sände jag den tillbaka som rekommenderad försändelse. Men samtidigt skickade jag ett kilo Vikabröd och en ring Gustafskorv som jag lovade under samtal i Skebobruk. Säter var nu Esters barndoms stad och dessa delikatesser kände hon väl till. Med bilresor, korv, bröd och avfotografering är bilden i den nämnda boken dess i särklass dyraste bild.

Sonen Stig kom senare att flytta till Hedemora. En dag tog han sin moped och åkte till Gustafs med medaljen. Han överräckte den som gåva till VD:n Barbro Johansson med orden: - Medaljen hör hemma här! Den finns fortfarande kvar i Gustafs efter ramlistindustrins katastrom. Nyléns medalj och spegelram har en gång utlånats till PR:s studiecirkel i Säter för att kunna beskådas.

Detta kan vara slutet på bygdehistorien om William Nyléns medalj. Spekulant har också funnits att få köpa den. För undvikande av missförstånd skall nämnas att det var 1965 års VD Stig Jakobsson när han fick veta var dyrgripen fanns.